Agility

Agility on koirien vauhdikas esteratakilpailu, laji josta parhaimmillaan nauttii sekä koira että ohjaaja. Se on avoin harrastus- ja kilpailulaji kaikille koirille rotuun katsomatta, myös sekarotuisille. Samojedi soveltuu agilityyn erittäin hyvin, onhan se ketterä ja nopeakin.

Agilityssa koira suorittaa ohjaajan juostessa ja ohjatessa vierellä radan, joka koostuu noin 20 esteestä, sisältäen hyppyesteitä, putken, umpitunnelin, pujottelukepit ja kosketuspintaesteet A:n, puomin ja keinun. Kosketuspintaesteillä koiran on osuttava vähintään yhdellä tassulla eri väriseksi maalattuun ns. kontaktipintaan. Jokaisessa kisassa rata on erilainen, jonka kisan tuomari tekee. Rata suoritetaan tuomarin määräämässä järjestyksessä, esteet ovat numeroitu 1-20. Ohjaajilla on ennen omaa suoritustaan aikaa tutustua rataan 5 minuutin ajan. Radalle lasketaan ihanneaika radan pituuden (100-200m) ja vaikeustason mukaan, ollen yleensä 35-65 sekunnin välillä. Rata tulisi suorittaa ihanneajan puitteissa, jokaisesta ylimenneestä sekunnista tulee 1 virhepiste/1 sekunti. Radalta tulevat virheet ovat aina 5 virhepisteen arvoisia. Ratavirheitä ovat esim. esteen osan putoaminen (esim. aidoissa rima), esteen kaatuminen kokonaan, kosketuspintaesteillä kontaktin yli hyppääminen, koiran kieltäytyminen suorittamasta estettä, pujottelun aloitus väärältä puolelta tai kahden keppivälin ohitus, ohjaaja koskee koiraan tai esteeseen. Koira voidaan myös hylätä, jos se kieltäytyy kolme kertaa, karkaa radalta, suorittaa väärän esteen, koira tai ohjaaja kaataa esteen ennen kuin koira on sitä ehtinyt suorittaa, liika kovuus koiraa kohtaan, koiralla on panta kaulassa, se tekee tarpeensa radalle tai ylittää enimmäisajan (ihanneaika kaksinkertaisena).

Koirat jaetaan luokittain säkäkorkeuden mukaan mineihin (alle 35 cm), mideihin (35- 43 cm) ja maxeihin (yli 43 cm). Jokaisessa säkäryhmässä on kolme tasoluokkaa, 1-, 2- ja 3-luokka. 1-luokassa kilpailevat ensi kertaa kisaavat koirakot, 2-luokkaan koirakko siirtyy, kun on saavuttanut 1-luokasta kolme nollatulosta vähintään kahdelta eri tuomarilta. 3-luokkaan koira siirtyy kun se on saanut kolme nollatulosta 2- luokasta ja sijoittunut sääntöjen määräämästi. Nämä tulokset voivat olla samalta tuomarilta.

Agilitystä koira voi myös valioitua, joko Agilityvalioksi (AVA) tai Hyppyvalioksi (AVA-H). Valion arvo koiralle myönnetään, kun se saa kolme agilitysertiä tai kolme hyppysertiä ylimmässä luokassa (3-lk) kolmelta eri tuomarilta. Sertin saadakseen tulos pitää olla nolla ja sijoitus max viides. Ensimmäisen ja viimeisen sertin välillä täytyy olla vähintään yksi vuosi ja yksi päivä. Lisäksi koiran tulee olla palkittu näyttelyssä vähintään arvosanalla ”hyvä” aikaisintaan 15 kuukauden ikäisenä.

Agilityn alkeita ei kannata lähteä yksin harjoittelemaan, vaan parempi on mennä agilityseurojen alkeiskurssille, jossa asiantunteva kouluttaja neuvoo esteiden oikeat suorittamistavat ja ottaa huomioon koiran turvallisuuden esteillä. Sitten kun koira osaa esteet ja olet oppinut sitä ohjaamaan, niin voit harjoitella itsenäisestikin. Alusta lähtien koiralla on oltava peruskoulutus hallinnassa, koska koira kulkee radalla vapaana. Kisaamisen voi aloittaa kun koira on 18 kk ikäinen, yläikärajaa ei ole. Kisaamiseen ohjaaja tarvitsee kilpailijalisenssin, josta lisätietoa saa Suomen Agilityliitosta.

Agilitysäännöt, kisakalenteri ja paljon muuta hyödyllistä löytyy ao. linkeistä:

Suomen Agilityliitto 
Suomen Kennelliitto

Tekstit: Anne Huhtanen