Pentuja

Kun olet päättänyt hankkia samojedinpennun, varmista, että kasvattaja (pennun myyjä) on Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:n sekä rotujärjestön jäsen.

Rotujärjestön (Suomen Samojedinkoirayhdistys ry:n) pentulistalta saat tietoja tulossa olevista ja luovutusikäisistä pennuista.

Ennen kuin päätät kaupasta, kannattaa uhrata aikaa ja ottaa asiantuntijoilta selvää rodusta ja sen ominaisuuksista. Sopiiko samojedi todella perheeseesi?

Vaadi kasvattajaa näyttämään pentujen emä ja sen rekisteritodistus, josta selviää esimerkiksi emän lonkkanivelten röntgentutkimustulos eli onko narttu tervelonkkainen vai ei. Tiedustele samat asiat myös pentueen isästä. Rekisterikirjasta näet myös koirien isovanhempien tiedot. Pentueen vanhempien tietoja kannattaa tutkia myös Kennelliiton ylläpitämästä KoiraNet-jalostustietojärjestelmästä. Se on internetissä ylläpidettävä tietokanta, joka kattaa kaikki rekisteröidyt koirat Suomessa. Tietokannasta näkee esimerkiksi vanhempien edellisten pentueiden terveys- ja näyttelytulokset. Linkki KoiraNet -tietokantaan: jalostus.kennelliitto.fi

Lonkkanivelen tutkimustulos näkyy rekisterikirjassa koiran rekisterinumeron perässä. Nykyään käytetään luokituksena kirjaimia A-E, joista A on paras ja E huonoin. Terveiksi lasketaan A ja B ja lonkkavikaisia ovat C, D ja E.

Aiemmin Suomessa on ollut käytössä erilaisia luokituksia. Vanhoilla koirilla merkinnät X* tai D* tai A1- B2 tarkoittaa, että koira on tervelonkkainen. Jos taas merkintänä on X1-X4 tai D1-D4 tai C1-E2 on koira lonkkavikainen. Mitä suurempi numero on kirjaimen jäljessä, sitä vaikeampi on lonkkavian aste.

Mitä terveempi on koirasi suku, sitä suuremmat mahdollisuudet sillä itsellään on tulla terveeksi. Lonkkanivelen kasvuhäiriö ei kuitenkaan ole pelkästään perinnöllinen, vaan se voi olla myös aiheutettu. Siispä ole huolellinen ja noudata kasvattajalta saamiasi ohjeita kasvattaessasi uutta perheenjäsentä.

Jalostukseen käytettäviltä samojedinkoirilta vaaditaan myös silmätarkastuslausunto, joten muista kysyä kasvattajalta myös pennun vanhempien silmätarkastustulokset.

Varmista, että kasvattaja täyttää kanssasi Suomen Kennelliiton lomakkeen ”Sopimus koiran kaupasta”. Myös sijoitussopimus kannattaa tehdä Kennelliiton virallisella kaavakkeella, jos koira tulee sinulle sijoitukseen. Tutustu tarkoin sopimuksessa oleviin ehtoihin. Rekisteritodistus sisältyy pennun hintaan. Sopimuksen ehdot eivät saa olla kohtuuttomat. Lisätietoja sopimusehdoista saat Kennelliitosta.

Oletko vieläkin sitä mieltä, että hankit koiranpennun? Ovatko perheesi mahdollisuudet todella sellaiset, että uusi perheenjäsen voi olla laumassanne seuraavat 10-15 vuotta? Oletteko varmistaneet, ettei kenelläkään perheenjäsenistä ole allergiaa? Entä asuinympäristö, onko koira varmasti tervetullut myös naapureitten mielestä etenkin kerros- tai rivitaloon? Olette sitoutuneet kantamaan vastuun tällä hetkellä pienestä suloisesta karvapallosta, mutta oletteko samaa mieltä vuoden kuluttua? Riittääkö energiaa ja aikaa silloinkin lenkkipoluille ja seurusteluun ison, kuratassuisen karvapallon kanssa? Jos edelleen vastaat kyllä, hanki samojedinkoira ja sano hyvästit karvattomalle ja hiekattomalle kodille. Onneksi olkoon uudesta perheenjäsenestä!

Lisätietoja:

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry. puh. 09 887 300
 www.kennelliitto.fi

Suomen Samojedinkoirayhdistys ylläpitää samojedinkoirien pentulistaa. Listalla olevista pennuista ja tulevista pentueista saat tietoa ottamalla yhteyttä suoraan kasvattajiin.

Suomen Samojedinkoirayhdistyksen jalostustoimikunnan yhteystiedot löytyvät jalostustoimikunnan sivulta.

Samojedinkoirien kasvattajien, jotka ovat SAMY:n jäseniä, yhteystietoja löydät mm. kasvattajia -listalta.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠