Samojedinkoira

Tällaisia me olemme

Olemme sitkeitä, elinvoimaisia ja varmaluonteisia koiria, joita Siperian paimentolaiset käyttivät metsästykseen, paimennukseen ja taakkojen vetämiseen. Arktisista juuristamme huolimatta olemme sopeutuneet hyvin leudompiinkiin olosuhteisiin ja nykyisin olemme levinneet jokaiseen maailmankolkkaan.

Me Sammarit olemme hyvin seurallinen rotu ja meillä on voimakas tarve kuulua johonkin. Sen vuoksi meidän on saatava päivittäin viettää runsaasti aikaa perheemme kanssa. Yksinäisenä tarhakoirana me emme tykkää olla.

Hyvin kasvatettuna ja hoidettuna olemme ilo silmälle. Runsasturkkisena koirana vaadimme säännöllistä harjausta ja kampausta. Jos turkki pidetään puhtaana ja hyvin harjattuna, koko koira pysyy kauniina. Jos turkki sen sijaan jää hoitamatta, haisemme, takkuunnumme ja se on epämiellyttävää niin meille kuin sinullekin. Karvanlähtö on yleensä kerran vuodessa keväisin, mutta voi ajoittua myös muihin vuodenaikoihin. Narttukoirilla on usein jonkinasteinen karvanlähtö juoksuaikojen yhteydessä.

Samojedit ovat aktiivisia koiria. Me tarvitsemme runsaasti liikuntaa, leikkiä ja muuta toimintaa. Kyllästymme helposti jos tulee tylsää. Jos sinä et tarjoa toimintaa, me kyllä itse keksimme ajankuluketta, eivätkä seuraukset välttämättä ole sinun mieleen. Me Sammarit emme ole katselijoita, me olemme osallistujia. Emme istu kiltisti odottamassa, kunnes sinulla on aikaa meille. Me seuraamme omistajiamme huoneesta toiseen, sisään ja ulos ja nautimme saadessamme olla mukana kaikessa toiminnassa.

Me olemme ystävällisiä, energisiä, uteliaita, nokkelia ja uppiniskaisiakin. Me pysymme yleensä leikkisinä koko ikämme eikä pilke silmästä sammu. Me rakastamme lapsia ja sovellumme erinomaisesti lapsiperheen koiraksi. Harvoin kuitenkaan lapsi pystyy yksin hallitsemaan suhteellisen kookasta olemustamme (50-60 cm) ja varsin voimakasta lihasmassaamme, vaan me tarvitsemme varsinaiseksi isännäksemme/emännäksemme aikuisen ihmisen.

Samojedinkoira on laumaeläin. Nuorena koirana voimme joskus testata isäntäämme/emäntäämme määrittääkseen tämän paikan perheen muodostamassa ”laumassa”. Sekä urosten että narttujen luonteet vaihtelevat sävyisistä, helposti käsiteltävistä hallitseviin ja itsetietoisiin koiriin. Elääksemme tasapainoista koiranelämää tarvitsemme oikeudenmukaisen isännän/emännän, joka selkeästi osoittaa sen paikan laumassa ja opettaa meille hyvän käyttäytymisen perussäännöt. Vastalahjaksi isäntä/emäntä saa meistä onnellisen perhettään rakastavan koiran.