Karvasta langaksi

Samojedimme on hyötyeläin!

Sitä kammattaessa ja harjattaessa irtoaa karvoja, jotka kannattaa kerätä talteen. Karvanlähdön aikaan tulee suorastaan suuria tuppoja, muulloin vähemmän. Koiran ei tarvitse olla mitenkään vastapesty, mutta selvät roskat, kuten takiaiset ja ruohonkorret, poimitaan pois. Irtokarvat säilytetään pahvilaatikossa tai paperipussissa. Muovikassi ei sovellu säilytykseen, koska se ei hengitä. Koirankarvat haurastuvat muovissa samoin kuin turkikset. Karvat punnitaan ja lähetetään kehräämöön. Kehräämöllä on yleensä jokin vähimmäismäärä, mikä karvoja pitää olla. Yhdestä täysikasvuisesta samojedista tulee noin 400 grammaa vuodessa, nuoresta koirasta vähemmän. On tietysti mahdollista kerätä useamman koiran karvat yhteen ja jakaa sitten valmiit langat samassa suhteessa. Toimitusaika kehräämöissä on pitkä, yleensä noin puoli vuotta. Talvipakkasilla lankaa ei kehrätä, koska ilma on silloin liian kuivaa ja lanka tulisi sähköiseksi, jolloin koneet tukkeutuisivat.

Kehräämössä koirankarvoihin sekoitetaan lisäksi lampaanvillaa. Pelkistä koirankarvoista tehty lanka ei ole riittävän kestävää, vaan se purkautuu ja katkeilee. Jos tehdään 1-, 2- tai 3-säikeistä lankaa, laitetaan yksi osa koirankarvaa ja kolme osaa lampaanvillaa. 1-säikeinen sopii neulekoneisiin ja useampisäikeiset ovat mainioita esimerkiksi sukkien ja lapasten tekoon. Voidaan tehdä myös norjalaistyyppistä 2-säikeistä löysäkierteistä lankaa, jolloin suhde on yhtä paljon koirankarvaa ja lampaanvillaa. Tämä sopii paksuihin villapaitoihin.

Koirankarvoista osa menee hukkaan, esimerkiksi tassuista irtoaa liian lyhyttä karvaa. Valmista lankaa tule noin 15-25 % vähemmän kuin koirankarvojen ja lampaanvillan yhteispainosta luulisi. Jos käytetään mustaa lampaanvillaa, saadaan tulokseksi harmaata lankaa.

Samojedinkarvainen villapaita on yllättävän lämmin, paljon lämpöisempi kuin vastaavan paksuinen pelkästä lampaanvillasta tehty. Valmis neule näyttää milteipä angoralta ja paranee vain käytössä ja pesujen jälkeen. Koirankarva nousee enemmän esiin sen pinnasta.

Kun valmiit langat tulevat vyyhtinä kehräämöstä, ne ovat kellertävän harmaita ja ne on syytä ensimmäiseksi pestä. Vyyhdit kiinnitetään väriä päästämättömällä langalla vielä parista ylimääräisestä kohdasta sekaantumisen välttämiseksi. Ensimmäisen pesuveden tulee olla yllättävän lämmintä: niin lämmintä, kuin käsi sietää, eli noin 40-asteista. Rasva ei muuten irtoa kunnolla. Ensimmäisellä kerralla voi käyttää pelkkää vettä ja laittaa vasta toiseen saman lämpöiseen veteen pesuainetta. Pesuaine ei saisi sisältää valkaisuaineita. Pesuaine liotetaan ensin veteen ja vasta sitten laitetaan langat. Huuhteluvedet saavat olla viileämpiä, noin 30-asteisia ja viimeinen huuhteluvesi lähes kylmää. Aina voi tietysti koepestä ensin vain yhden vyyhdin. Pestyn langan voi myöhemmin haluttaessa värjätä esimerkiksi kasviväreillä.

Samojedinkarvalankaa voi lisätä myös shaaleihin tai matkahuopiin, joita kudotaan kangaspuissa. Jos tekee sukkia, on hyvä lisätä jotakin keinokuitulankaa ainakin kantapään kohdalle vahvikkeeksi. Pipoista tulee ilmavia ja mukavan lämpimiä.

Mihin koiranlankaneuletuotteista on ollut apua?

Samojedinkoiran alusvilla yhdistettynä lampaanvillaan on käyttöominaisuuksiltaan erinomaista. Nämä kaksi villaa yhdessä tekevät tuotteista kosteutta ja likaa hylkiviä, eli esim. sukka tuntuu kosteanakin lämpimältä. Samojedinkoiran villakarva on sisältä ontto, mikä puolestaan sitoo lämpöä ja yhdistettynä suomenlampaan villaan langasta tulee kestävämpi käytössä.

Tuotteiden käyttäjät ovat antaneet palautetta seuraavista asioista:

Heikosta ääreisverenkierrosta kärsivät, sekä reumaattiset henkilöt ovat saaneet apua esim. kipeisiin ja paleleviin jalkoihin.
”Levottomista jaloista” kärsivät ovat myös saaneet helpotusta oireisiinsa. 
Nivel- ja hartiasärkyyn neulonnaisista on ollut apua. 
Fibromyalgiaa sairastavat ovat myös kertoneet oireidensa helpottuneen esim. sukkia käytettäessä.

Yhdistys myy toimintansa tukemiseksi valmista karvalankaa. Lankaa voi tiedustella SAMY:n tarvikemyynnistä.

Käsinkudotut samojedinkoiran karvalankatuotteet saatavilla tilauksesta:
Tiedustelut: Riitta Tuomaala, riitta(@)snowmist.fi, 044 376 4040